Kontaktperson
Att genomföra avlivning
Att avliva djur är en svår men ibland nödvändig uppgift för att förhindra lidande. För att avlivningen ska ske på ett säkert och djurskyddsmässigt korrekt sätt krävs kunskap och träning.
Att avliva djur är ibland nödvändigt för att förhindra eller förkorta lidande. Du behöver ingen formell utbildning för att avliva enstaka egna djur, men du måste ha goda kunskaper om djurskydd och djurhantering. Dessutom behöver du vara insatt i den bedövnings- respektive avlivningsmetod som du använder. Är du osäker behöver du veta vem du kan kontakta för att snabbt få hjälp, till exempel din veterinär eller en granne som har kunskapen.
Träna och var förberedd
Avlivning ska aldrig utföras av outbildad personal. Ordna en internutbildning på gården eller anlita en expert som kan instruera och utbilda arbetsgruppen. Att få god träning i handhavandet av bultpistol och effektiv avblodning är absolut nödvändigt. Tveka inte att be din veterinär eller Svensk Lantbrukstjänst om råd.
Ha en lista med nödnummer lätt tillgänglig på gården. Använd till exempel “Om något händer på gården - telefonnummer” som du kan hitta här. Lägg till de personer på gården som har kompetens att avliva djur, numret till akutveterinär samt Svensk Lantbrukstjänst.
Hur du avlivar
Jordbruksverket har en utmärkt broschyr om hur du avlivar nötkreatur - Hantering vid avlivning av nötkreatur - Jordbruksverket. Där kan du läsa om hur du ska hantera djuret vid avlivning, hur du hanterar utrustningen, metoder för bedövning och avlivning samt hantering av det döda djuret. Broschyren hänvisar till äldre lagstiftning, men i övrigt är innehållet fortfarande relevant.
Kom ihåg att bedövning gör djuret medvetslöst men det dör inte. Döden infaller först efter avblodning. Avblodning är en nödvändighet!
Ett av de vanligaste felen som kan uppstå vid avlivning på gård är bristande bedövning. Det beror ofta på att bulten har placerats fel eller att utrustningen inte fungerar korrekt. I Jordbruksverket broschyr, Hantering vid avlivning av nötkreatur - Jordbruksverket, kan du läsa mer om hur du placerat vapnet rätt på nötkreatur, inklusive tjurar och kalvar. Läs mer om hur du rengör och underhåller bultpistolen i . Vapenanvändning: DISA - öppet utbildningsmaterial (instructure.com).
Tänk på din egen säkerhet! Ha koll på din reträttväg, se till att det finns plats för djuret att falla och att det finns utrymme för att sticka/avbloda djuret utan att du riskerar att bli sparkad.
Hantering av döda nötkreatur
Flytta avlivade djur så snart som möjligt till besättningens kadaverplats, i väntan på upphämtning av Svensk Lantbrukstjänst. Täck över det döda djuret eller skydda det på annat sätt så att vilda djur inte kommer åt. Se till att kadaverplatsen ligger avskild från de levande djuren och är lätt åtkomlig för kadaverbilen. Placera den helst i skugga och med en hårdgjord yta för att motverka snabb förruttnelse och underlätta rengöring.