Får
Får är en viktig del av det svenska lantbruket. Deras välfärd och hälsa är avgörande för att uppnå en hållbar produktion. Med vårt kunskapsmaterial kan du få tips på hur du kan arbeta med olika metoder för skötsel och bidra till en ansvarsfull och välmående fårproduktion.
För att uppnå en hållbar får- och lammproduktion i det svenska lantbruket är det viktigt att djuren är friska och har möjlighet att utöva sina naturliga beteenden. Djurägare och djurskötare som är uppmärksamma på djurets signaler och följer goda skötselrutiner bidrar till en välmående fårproduktion. Kunskapsmaterialet som finns på denna sida är tänkt till dig som är nybörjare eller på väg att skaffa får.
Om får
Får är djur som bidrar med att skapa en levande gårdsbild och öppna omväxlande landskap. Vid val av ras delas fåren in i fyra huvudgrupper: pälsfår, vita lantraser, tyngre köttraser och korsningar. Får är vänliga utpräglade flockdjur och har en unik förmåga att förädla gräs till kött, skinn och ull. Fåret är en idisslare och bryter ner växtens delar, inklusive cellulosa, med hjälp av bakterier i våmmen. Fåren äter gärna en blandning av olika sorters gräs, örter och baljväxter såsom vit- och rödklöver.
Främja får och lamms hälsa
Svensk får- och lammproduktion har generellt hög djurvälfärd och hälsa. Arbetet med fåren blir både lättare och roligare om djuren är friska och hälsosamma. En viktig sak att komma ihåg är att fåret är ett djur som sällan visar tecken på sjukdom förrän de är allvarligt drabbade. Därför är det viktigt att veta hur du kan upptäcka eventuella avvikelser eller problem tidigt. Lär du dig att läsa djurets signaler blir det enklare att tidigt identifiera avvikelser. Därför är det bra att regelbundet stanna upp och observera djuren, exempelvis vid utfordring så du tidigt kan upptäcka eventuella avvikelser.
Kunskapsmaterial
Inom projektet har vi tagit fram kunskapsmaterial om: