Rena kor i stallet
Hur rena våra nötkreatur är påverkar inte bara djurens välfärd utan även arbetsmiljö, livsmedelshygien och konsumentförtroendet. Här hittar du information om hur du förebygger smutsiga djur och vilka positiva effekter det får både för djuren och gårdens ekonomi.
Nötkreatur producerar stora mängder gödsel varje dag, vilket ställer höga krav på våra rutiner, stallar och utgödslingssystem. Vad kan du göra för att djuren ska hålla sig rena?
Hur ser pälsen ut? Tips att tänka på vid klippning och hantering av djur.
Korna håller sig lättare rena om de klipps regelbundet. Det är en effektiv förebyggande åtgärd oavsett inhysningssystem. Det rekommenderas att:
- Klippa samtliga djur vid installning på hösten och upprepa vid behov under stallsäsongen. Svansar och eventuellt juver behöver klippas oftare än resten av kroppen.
- Ha som vana att klippa djuren när de ändå ska hanteras till exempel vid kalvning, seminering och dräktighetsundersökning.
- Passa på att klippa djuren i samband med andra arbetsmoment som till exempel klövverkning eller vaccinering, så utnyttjar du tiden och det blir färre stressmoment för djuren.
- Använd en klippmaskin där skären är utbytbara och lätta att rengöra. Vassa skär gör klippningen lättare och mer behaglig för djuret.
Kom ihåg arbetarskyddet vid all hantering av djur. Ha för vana att vänja djuren vid hantering i vardagen och använd till exempel låsbara grindar eller behandlingsbur.
Ekonomen resonerar
En bra behandlingsbur är en investering för både djurens och personalens säkerhet både när djuren ska klippas och vid annan hantering. Det finns många burar på marknaden. Kostnaden varierar, men i detta exempel uppskattar vi att investeringskostnaden är 60 000 kronor:
60 000 kr / 5 års avskrivning + (60 000 kr x 5% ränta x 0,6) = 13 800 kr per år eller 138 kr per producerat djur
En klippmaskin kostar mellan 3 500 – 6 500 kronor. Kostnaden för arbetstiden tillkommer. Om tiden inte räcker till – köp in tjänsten. Det kommer att snabbt att löna sig.
Tips på rutiner och anpassningar för renare gång- och liggytor.
För att djuren ska kunna hålla sig rena är det viktigt att de alltid har tillgång till en torr och ren liggplats. Ett knätest är ett enkelt sätt att utvärdera liggplatsens hygien.
Viktiga skötselrutiner är hur ofta liggytor skrapas eller gödslas ut, samt mängden strö och ströintervall. Stallets utformning och beläggningsgrad är avgörande för hur mycket tid som behöver läggas på rengöring.
Ett bra anpassat liggbås gör att djuren har lättare för att hålla sig rena. En enkel justering av den befintliga inredningen kan göra stor skillnad . På Växas sida om smutsiga djur hittar du riktvärden för befintliga liggbås till mjölkkor, Smutsiga djur | Växa (vxa.se).
Undviker du att gå och stå där djuren är? Tips för renare gångytor.
Om personalen på gården undviker att gå där djuren vistas är det ett tecken på att något behöver göras. Mängden gödsel som förs in i liggbåsen med klövarna minskar när gångytorna rengörs ofta. Tips på vad du kan tänka på:
- Se över med vilken frekvens skraporna går.
- Justera vändlägen för skrapor som vänder för tidigt.
- Skrapa ner manuellt på de platser där gödsel samlas, till exempel vid vändlägen och tvärgångar.
- Serva utgödslingssystemet regelbundet.
- Investera i effektivare skrapor till gångarna eller gödselrobot vid behov.
Att se över beläggningsgrad kan vara ett sätt att minska skitiga djur.
Om det trots goda rutiner är svårt att hålla djuren rena kan det vara smart att se över beläggningsgraden. Färre djur ger helt enkelt mindre gödsel att hantera.
En annan aspekt är att nötkreatur är flockdjur och föredrar att ligga ner samtidigt i grupp. Anpassa beläggningsgraden så att det alltid finns en tillgänglig ren och torr liggplats till varje djur. Lågrankade individer kan annars välja att lägga sig ner på en mindre attraktiv yta.
Att rengöra djur som blivit smutsiga
Hur bra rutiner det än finns upprättade på gården kommer vissa individer bli smutsiga. Nötkreatur kan inte rengöra sig själva utan behöver hjälp. För att få djuret rent kan det behöva ryktas, klippas eller tvättas.
Om djuret är mycket smutsigt kan rengöringen vara smärtsam. Det kan då vara bättre att flytta djuret till en ren rikligt ströad box/liggyta, och klippa pälsen efter en till två veckor då den vuxit ut något. Kom ihåg arbetarskyddet och använd skyddsgrindar och behandlingsbur!
Att rengöra smutsiga djur är arbetskrävande. Det är väl investerad tid att förebygga att djuren blir smutsiga från första början. Tillgång till en roterande borste kan hjälpa en bit på vägen.
Ekonomen resonerar
I Gård & Djurhälsans broschyr om Rena Nötkreatur – om hur nötkreatur ska hållas rena under uppfödning och inför slakt nämns det att ryktborsten som ett alternativ för att hålla djuren rena och vidare går det att läsa en artikel av Katinca Fungbrant från 2021 om att ryktborsten bidrar till ökad djurvälfärd i form av ökad blodcirkulation, sänkt puls och minskad stress. Dessutom minskar ryktborsten förekomsten av skadedjur i djurens päls. Vi har ingen data tillgänglig för att kunna beräkna en eventuell ökad intäkt, men djur som är stressade äter mindre och har en försämrad tillväxt, vilket påverkar den totala ekonomin. Hur många ryktborstar som behövs i ett stall beror på planlösning och hur djuren hålls, därför anger vi endast en total investeringskostnad. Det finns många olika kvaliteter även på koryktborstar, men vi uppskattar en investeringskostnad på 23 000 kr:
23 000 kr/ 5 års avskrivning + (23 000 kr x 5% ränta x 0,6) = 5 290 kr per år