Kor
Hållbar produktion av mjölk och nötkött är centralt för det svenska lantbrukets framtid. Djuren bidrar till ett varierat landskap och omvandlar gräs till kött, mjölk och läder. Med vårt kunskapsmaterial kan du få tips på hur du kan arbeta med olika metoder för skötsel och bidra till välmående djur.
Nötkreatur spelar en central roll i det svenska lantbruket. Vårt kunskapsmaterial fokuserar på nyckelområden inom mjölk och nötköttsproduktion. Här finns vägledning och riktlinjer som är användbara för djurägare och djurskötare av nötkreatur. Vi presenterar information om allt från rena djur, ansvarsfull avlivning och kadaverhantering på gård, betesdrift, smittskydd och vad man ska tänka på gällande skötselrutiner för anpassning till pågående klimatförändringar.
Om kor
Friska nötkreatur är en grundläggande pelare för en hållbar livsmedelsproduktion. Vid val av nötkreatursraser finns det flera huvudgrupper att överväga: mjölkkor, köttrasdjur, korsningar och lantraser. Nötkreatur är idisslare, vilket innebär att de bryter ner växtens delar, inklusive cellulosa, med hjälp av bakterier i sina magar. Idisslande djur bidrar med avgörande miljönyttor och gynnar den biologiska mångfalden och spelar därför en viktig roll i framtiden.
Främja kors välmående
Det är viktigt att fortsätta arbeta för att säkerställa hög djurhälsa och -välfärd. Genom att förstå djurens unika roller och investera i deras välmående kan vi skapa en hållbar animalieproduktion. Att vara uppmärksam på djurens beteende och hälsa är nyckeln till att tidigt identifiera eventuella avvikelser eller problem. Friska djur som har möjlighet att utöva sina naturliga beteenden har en minskad risk för sjukdomar och parasitangrepp, vilket i sin tur ökar produktiviteten och lönsamheten.
Kunskapsmaterial
I projektet har vi, än så länge, valt att fokusera på tre fördjupningsområden:
- Rena kor
- Djurförluster på gård, där vi bland annat pratar om långliggande kor och om när du måste avliva.
- Hantering av kadaver på gård - där vi bland annat kommer fokusera på kor som inte reser sig.
- Kor på bete
Arbetet pågår fortsatt under 2024 - håll utkik för mer info på denna sida!