Kontaktperson
Magdalena Åkerfeldt
Enhetschef
Kontakta MagdalenaVälkommen att lyssna på podden "För hästens bästa". I nio avsnitt gästas vi av olika experter som utifrån sina perspektiv samtalar kring hur man kan arbeta med hästvälfärd.
Vad har störst inverkan på munhälsan och hur kan vi kontrollera den? Veterinären Ove Wattle från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet gästar podden igen och ger tips på hur vi kan arbeta systematiskt för att uppnå en god munhälsa hos våra hästar. Vi får även höra Oves syn på frågan om bett eller bettlöst, och fördelar och nackdelar med olika bett ur ett munhälsoperspektiv.
Är stallet och dess utformning egentligen till för oss eller för hästarna? Karin Morgan som är forskare vid SLU och chef för forskning och utveckling vid Ridskolan Strömsholm och Flyinge berättar om vad ett bra stall är för hästarna och de som arbetar där. Vad ska man tänka på när man planerar eller förbättrar sitt stall? Vi får även lite praktiska råd vad gäller kyla och värme och hästens termiska komfort.
Experten Ove Wattle som är veterinär och verksam vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, ger oss inblick i utmaningarna med hästars hovhälsa och hur vi kan arbeta för god hovhälsa på besättningsnivå. Vad spelar underlaget för roll för hovhälsan? Finns det risker med ”fel” eller ensidigt underlag? Dessutom får vi höra om varför vi skor, eller inte skor våra hästar och vilka fördelar och nackdelar det kan ha.
I detta avsnitt träffar vi Margareta Bendroth, rådgivare på hushållningssällskapet, och får höra om hagen och hagens utformning. Hur kan man göra för att möta hästarnas behov av flock, födosök och rörelsebehov när man planerar och utformar sina hagar? Och vilken typ av mark kan användas som hagar till hästar? Vi får också höra Pia Peterson, verksamhetsledare på Hästen i Skåne, berätta om Brösarpsprojektet och möjligheterna att hålla hästar på naturbetesmarker.
Foder är ju så mycket mer än bara mat. Hur kan hästföretagare tänka kring den praktiska utfodringen? Vad är att föredra ur hästens perspektiv och hur kan vi anpassa våra system för hästar med olika behov och underlätta arbetsbördan? Hur vet man att hästen får tillräckligt med foder? Eller kanske rent av - hur vet man att den inte får för mycket foder? I det här avsnittet träffar vi Cecilia Müller från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, som är forskare och expert på hästars utfodring och skötsel.
I detta avsnitt träffar vi Marie Rhodin och Elin Hernlund från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, som forskar och undervisar inom ämnet anatomi och framför allt områdena ortopedi, klinisk biomekanik och rörelseapparaten på häst. I avsnittet får vi höra om ortopedisk hälsa, hältor, smyghältor och ryttarens påverkan. De berättar också om digitala hjälpmedel som kan hjälpa till att upptäcka hälta och beteendeförändringar till följd av ortopedisk smärta och hur hästföretagare kan bli mer medvetna om detta.
I det här avsnittet kommer vi bland annat att prata om hästars behov av näring, och hur hästföretagare kan tänka när det kommer till hur man ska anpassa utfodringen till sina hästar för att uppnå god hästvälfärd. Vi har bjudit in Cecilia Müller från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, som forskar och undervisar om hästnutrition, hästars utfodring och skötsel och grovfodrets kvalitet. Vi får bland annat svar på varför grovfoder är så viktigt och om man verkligen behöver ge kraftfoder till sina hästar.
I poddens första avsnitt träffar vi Sofie Viksten Engfors, etolog och doktor inom hästvälfärd, och Petra Andersson, doktor i praktisk filosofi och som forskar om ridsport och hästvälfärd. Vi pratar bland annat om vad hästvälfärd är, hur viktigt det är och om man kan mäta det på något sätt. Vi får höra experternas tankar kring hur man som hästföretagare kan förhålla sig till och arbeta med hästvälfärd och om att få social licens, dvs. att få omvärldens acceptans för sporten.
Med den här podden vill vi lyfta fram betydelsen av hästens välfärd. Vi har samlat experter inom ämnet där vi utforskar olika perspektiv inom hästhållning. Tillsammans delar vi med oss av insikter och råd, expertis och erfarenhet. Allt med förankring i aktuell vetenskap. Med podden vill vi erbjuda lyssnarna en nyckel till värdefull kunskap och nya förhållningssätt. Vi vet att det inte alltid finns självklara svar på de utmaningar man möter i sin vardag som hästföretagare och därför vill vi vrida och vända på frågorna och belysa olika möjligheter.
Vi strävar efter en ökad medvetenhet hos aktiva inom näringen. Det kommer att främja en hållbar hästnäring, men även bidra till en ökad hästvälfärd.
Varje avsnitt erbjuder en fördjupad inblick i ämnen som är av väsentlig betydelse för aktiva inom hästnäringen. Vi går igenom allt från grundläggande behov för hästen, vad hästvälfärd egentligen är till hur du kan maximera hästarnas trivsel och välmående i stallet genom effektiva arbetsrutiner och förebyggande åtgärder, hästens rörelsebehov och hästens mun- och hovhälsa .
Podden leds av Frida Petters, husdjursagronom och Magdalena Åkerfeldt, hudsdjursagronom och docent i husdjursvetenskap. Båda är anställda på RISE och har ett stort personligt intresse av hästar.