Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Fortsatt aktivt och tryggt liv med GPS-larm

Östersunds kommun erbjuder positioneringslarm med GPS-funktion till personer med demenssjukdom i kommunen vilket ger individen möjlighet att med större trygghet fortsätta leva ett så normalt liv som möjligt. Larmen ger också ett säkrare arbetssätt för omsorgspersonalen och minskar oron hos anhöriga till personer med demenssjukdom.

Idag kan man konstatera att förskrivningen ökat något men behovet är större än antalet som förskrivs och används. Man satsar nu på anhöriginformation och man har nyligen skrivit om GPS larm i sociala medier som resulterade i över 2000 delningar.

Nyttoeffekter

Omsorgstagarna/patienterna: Större möjligheter att kunna bo kvar hemma, hjälp till en säkrare vardag, öppnar för fortsatta normala vardagsrutiner.

Verksamheten

Ökad trygghet, säkrare rutiner.

Samhället: Minskad oro för anhöriga, ger uppskjutna kostnader för särskilt boende, minskad risk för försvunna personer.

”Satsningen har ökat tryggheten för de anhöriga och för personalen samtidigt som de sjuka kan fortsätta leva ett aktivt liv” – Åsa Hannerz, arbetsterapeut i demensteamet.

Verksamhet: Demensteamet, Östersunds kommun.

Användare: Personer med demenssjukdom och deras anhöriga samt den personal som jobbar runt personen (personal inom äldreomsorg/hemtjänst). Trygghetslarm för personer som önskar mera frihet och vill ha ett larm som även fungerar utanför bostaden eller har andra specifika behov.

Behov och utmaningar

+

Lösning och funktion

+

Fördjupning i nyttoeffekter

+

Ekonomi

+

Processen

+

Kommunikation

+

Vad hände sedan?

+

Lärdomar och tips

Kommuner och landsting måste våga satsa. Finns det ingen efterfrågan kommer det heller inte att finnas någon utveckling inom området. Man måste våga prova.
Det är viktigt att det finns tydliga rutiner och riktlinjer för hur förskrivning av larmen ska ske. Östersunds kommun anser att larmen bör vara en HSL-insats och har valt att ge arbetsterapeuter möjlighet att förskriva larmen. Detta ger möjligheter att säkra samtycke för den begränsningsbestämmelse det innebär för den sjuke med samma princip som man exempelvis använder för att använda bälte på rullstolar. Om användaren mår bra och accepterar larmet ses det som ett samtycke.
En central funktion som stöttar och ger hjälp är viktigt. Det krävs att någon kan tekniken och det kan ibland vara långt mellan gångerna som en förskrivning sker. Tekniksupporten bör ansvara för installation, underhåll och funktionskontroller samt ha koll på utvecklingen inom larmområdet. Förskrivarna behöver också fortlöpande utbildning och uppdatering inom larmområdet.
Kommunikationen är viktig. Att någon är ansvarig för kommunikation och information behövs och att man tar fram skriftlig information till både individen och de anhöriga.

Mer information

Tjänstens namn: Positioneringslarm med GPS

Östersunds kommun, information om demensteamet

https://everon.se/produkter-tjanster/mobilt-gps-larm/

Kontakt: Åsa Hannerz, Arbetsterapeut i Demensteamet,                  Östersunds kommun,  asa.hannerz@ostersund.se

Leverantör: Vega GPS-larm, Everon  Mona Arlehed, mona.arlehed@everon.se                

 

Uppdaterad oktober 2019