Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Close

Central mötesplats öppnar tekniken för äldre

Hagdahlska huset, mitt i centrala Linköping, är en unik mötesplats där Linköpings kommun med hjälp av ideella krafter ger äldre en chans att komma igång med modern teknik. Oavsett om det handlar om smartphones, laptops eller surfplattor, här får man i social samvaro hjälp och tips med att komma igång med allt det där krångliga. I huset finns också kommunens visningsmiljö för tekniska hjälpmedel där allt kan testas och prövas. En spännande satsning som ger alla chansen att möta framtiden.

Nyttoeffekter- Nyttor för besökarna

  • Ger besökarna hjälp att komma igång med modern teknik
  • Chans att träffas och umgås mitt i centrum
  • Ger överblick och visar på möjligheter när det gäller olika hjälpmedel

Nyttor för verksamheten och samhället:

  • Ökar aktivitetsnivån hos de äldre
  • Bidrar till att minska ensamheten
  • Testmiljö för nya lösningar

Verksamhet

Hagdahlska huset, Seniorcenter, Linköpings kommun

Användare

Äldre i Linköpings kommun

Behov & Utmaningar

Många äldre upplever det ofta som svårt att ta till sig modern teknik och att komma igång med t.ex. en smartphone. Samtidigt ser de förstås många nyttan av att kunna använda tekniken. De vill också smidigt kunna uträtta banktjänster, beställa biljetter till resor och hålla kontakt med barnbarnen via Facebook.

Teknikutvecklingen kan ses som självklar för många och innebär ofta positiva förbättringar i en stressad vardag. Vi är vana att ta till oss ny teknik och kan med hjälp av appar och smarta lösningar själv snabbt utföra det som tidigare innebar långt köande till t.ex. banker eller postkontor.

För många äldre kan teknikutvecklingen vara ett oöverstigligt hinder som gör att de känner sig i ett utanförskap. Känslor av ensamhet och isolering förstärks samtidigt som de äldres psykosociala situation påverkas.

I samhället medför teknikutvecklingen också att flera av de väletablerade servicefunktionerna är på väg att försvinna. Postkontoren har stängts, banker har slutat med kontanthantering och det finns snart inga fysiska biljettkontor kvar för tågresan. Efterfrågan har minskat, användarna fixar allt själva och de som inte kan står utanför.

Lösning & Funktion

Hagdahlska husets seniorcenter är en av Linköpings kommuns många träffpunkter för äldre. Centralt beläget, precis vid Stora Torget och nära till allmänna kommunikationsmöjligheter. Hagdahlska skiljer sig dock från alla andra ställen med sitt Sverigeunika fokus på modern teknik.  Här kan de äldre få hjälp med att komma igång, oavsett om det handlar om den nya smartphonen eller surfplattan.  I huset har man dessutom integrerat kommunens visningsmiljö för tekniska hjälpmedel och skapat en social mötesplats med café och flitig mötesverksamhet.

Huset drivs av kommunen i samarbete med ett flertal av kommunens pensionärsföreningar och är öppet varje vardag mellan 10.00 och 16.00.

I huset hittar man:

Hjälp med modern teknik. Man kan låna datorer och surfplattor eller ta med sin egen. Få hjälp och råd, tips om vad man ska tänka på när man ska köpa nytt eller lära sig hur olika appar fungerar. Handledare och frivilliga krafter finns på plats för att stötta.
Hitta rätt hjälpmedel för vardagen. Kommunens visningsmiljö för tekniska hjälpmedel finns integrerad i verksamheten och man kan lätt hitta rätt hjälp för att kunna klara vardagen bättre. Kommunens äldrelotsar som svarar på frågor om äldreomsorgen och heminstruktörerna för syn och hörsel finns regelbundet på plats.
Ett minigym och flera andra hälsofrämjande aktiviteter.
Ett aktivt programarbete med träffar, utställningar och möten.
Ett café där man kan träffa vänner och bara umgås.

Citat

”Vi hjälper de äldre komma över tröskeln när de behöver hjälp med modern teknik och skapar samtidigt ökat socialt innehåll i vardagen”– Ingrid von Sydow, verksamhetsansvarig Hagdahlska huset

Ekonomi och Organisation

+

Kommunikation

+

Lärdommar och tips

+

Mer information

http://www.linkoping.se/hagdahlska

https://www.facebook.com/Hagdahlska/?ref=ts

 

Kontakt

Ingrid von Sydow, ingrid.von.sydow@linkoping.se

Uppdaterad oktober 2019