Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Close
får på bete

Så planerar du bete och vallfoder för att fåren ska må bra

19 augusti 2024, 13:45

Får är trevliga djur som kan ge upphov till mycket olika produkter som kött, skinn, ull och ost. Dessutom kräver de mindre investeringskostnader än många andra djurslag och av dessa anledningar har de blivit populära för den som vill skaffa djur för första gången. För att fåren ska må bra är det viktigt att ha koll på hur de ska utfodras och vad de som idisslare behöver för att tillgodogöra sig näring och undgå sjukdomar och parasiter.

Ingela Löfquist är rådgivare på Hushållningssällskapet och har lång erfarenhet av får. På Fåravelsförbundets stämma i maj höll hon tillsammans med Eva Salomon, med kompetens på odling och gödsling av vall från RISE, ett uppskattat föredrag med fokus på fårs foder och bete. 

– Får är idisslare och huvudfödan utgörs av vallfoder. Det är dock inte alltid enkelt att veta vilket vallfoder de behöver och vilka fodermängder de ska ha vid vilka tillfällen, fastslår Ingela. 

Energibehovet varierar i olika stadier av fårens liv och de behöver olika sorter foder beroende på ålder och eventuell dräktighet. 

– Ett viktigt verktyg för att säkerställa rätt fodermängd och kvalitet på fårens foder är att göra foderanalyser av energi- och näringsinnehåll. Utgå från vallen - basen i foderstaten, och komplettera med annat foder när det behövs extra energi och protein, säger Ingela. En foderanalys är värt pengarna den kostar många gånger om! 

 

Ingela Löfqvist, rådgivare på Hushållningssällskapet

Kräsna får och vallväxter för olika väder

Får är kräsna djur som med hjälp av sin kluvna överläpp plockar ut de godaste delarna ur fodret och ratar resten. 

– Du kan inte fostra ett får till att äta upp allt, berättar Ingela, därför måste du ha deras preferenser i åtanke när du sätter ihop foderstaten. Kom ihåg att fåren är idisslare så satsa på vallväxter som gräs och klöver som ger både volym och kvalitet. Gärna med olika örter som ökar smakligheten men inte bidrar så mycket till skördemängden. 

Exempel på traditionella vallväxter är timotej, ängssvingel, rajgräs och klöver. De ger generellt en bra skörd och står sig i olika väder. Med tanke på allt oftare förekommande extremväder, vare sig det är mycket regn eller torka, till följd av klimatförändringarna finns det dock anledning att tänka bredare än så. 

– Vi behöver växter med djupa rötter som kan hitta både växtnäring och fukt, även under torka! Här är lusern något som kommit att odlas mer och mer i landet. Den kan vara lite kinkig att etablera, men klarar torka bra, berättar Ingela. En bra baljväxt är käringtand. Även den kan vara svår att etablera, men blir ofta bra om man är lite ihärdig. Örten cikoria som betesväxt är också ett alternativ, berättar Ingela och poängterar vikten av att ha en plan A och en plan B för foder och bete till fåren. 

– Kanske till och med en plan C.  Det är enklast att tänka efter före och förbereda för både väldigt blöta och väldigt torra förhållanden. Odla arealer med extra foder för att ha marginal. 

 

Exempel på andra betesväxter

Det finns även andra betesväxter som fungerar bra för får, som kan vara bra att ha i sin B eller C plan. 

- Ett tips är att så in höstråg på våren tillsammans med till exempel rajgräs, säger Ingela. Det är smakligt för fåren! Men viktigt är att rågen inte växer för länge så att den börjar gulna. Det brukar ta 50-55 dagar tills den är lagom att börja beta för fåren.  

Ett annat alternativ är italienskt rajgräs som klarar längre perioder av kyligt väder och kan förlänga betessäsongen in på hösten.

- Tänk dock efter innan du sår det, vad har du tänkt odla här sen? Just italienskt rajgräs blir nämligen lätt ett ogräs i nästa gröda, varnar Ingela. 

Ett bra komplement till ovan växter är rovor som finns i både sommar- och höstvariant. 

- Många får kan vara tveksamma till rovor till en början, men när de väl fått smak på det så är det uppskattat, säger Ingela. Rovor måste dock kombineras med annat bete för att täcka in hela fårens näringsbehov. 

Också raps kan fungera bra för fåren. 

- Men då måste du tänka på att det är ett vasst foder som är blött och att fåren behöver tillvänjning! Generellt ska du aldrig göra snabba foderbyten på får. Låt dem stripbeta och kombinera alltid med annat bete, avslutar Ingela. 

 

Ingelas betestips

  • Gör en foderanalys av ditt vallfoder – det ger viktiga insikter om foderplaneringen.
  • Kom ihåg att fåren är idisslare så satsa på vallväxter som gräs och klöver som ger både volym och kvalitet. 
  • Ha en plan och välj olika växter för att klara både torka och regn under betessäsongen.
  • Odla extra arealer med foder för att ha marginal. 
  • Tänk efter när du väljer vallväxter, vad ska du odla nästa säsong? Vissa växter kan bli ogräs i kommande års odling. 
  • Tänk på att det krävs tillvänjning för fåren när du introducerar nya växter. 

Exempel på bra betesväxter: 

  • Timotej, änsgssvingel, rajgräs och klöver – klassiker som ger bra skörd och klarar olika väder.
  • Lusern - svår att etablera men har djupa rötter och klarar torka bra.
  • Käringtand – en bra baljväxt.
  • Höstråg – kombinera gärna med rajgräs och beta innan den gulnar.
  • Italienskt rajgräs – klarar längre kalla perioder, men blir lätt ogräs i nästa års odling.
  • Rovor och raps – bra komplement till andra växter.
Eva Salomon
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.