Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Workshop

Kreativ workshop om skogsbärsprodukter på Torsåker gård

12 mars 2024, 11:50

Vilda svenska skogsbär är både goda och nyttiga, men en stor del av bären tas inte tillvara eller förädlas vidare. Samtidigt ökar konkurrensen från odlade amerikanska blåbär i butik. Det här är något som FINEST vill ändra på och därför anordnades en workshop på tema skogsbärsutveckling vid Axfoundations testgård Torsåker i slutet av januari.

Huvuddelen av de skogsbär som plockas i kommersiellt syfte i Sverige rensas och fryses in i direkt anslutning till plockningen. De frysta bären säljs vidare till bärgrossister som i sin tur säljer bären till bärförädlande företag i Sverige och utomlands. Under bärsäsong finns också möjlighet att som konsument köpa färska svenska blåbär och lingon via privata försäljare, marknader samt i liten skala i butik. Resten av året erbjuds främst frysta eller torkade svenska skogsbär, och de har fått allt svårare att konkurrera med färska amerikanska blåbär som erbjuds året runt i butik. Det här är en av de utmaningar vi arbetade med under workshopen på Torsåker gård.

En annan utmaning är att skogsbär som används till juice efterlämnar en sidoström i form av bärpresskaka som antingen är högvärdig och kan användas för utvinning av oljor eller är något mindre högvärdig och då används som energiråvara istället för som livsmedel. Även denna utmaning adresserades på workshopen och flera prototyper av nya produkter med bärpressrester som ingrediens presenterades och testades, bland annat bröd, vegetabiliska biffar och potatischips.

Dagen på Torsåker gård inleddes med att Anna Henning Moberg, verksamhetschef på Axfoundation utvecklingscentrum för framtidens hållbara mat presenterade den arbetsmodell som hon och hennes kollegor använder vid framtagning av nya produkter. Hon menade att det är viktigt att redan i ett tidigt skede säkerställa att produkterna går att sälja via en lönsam affärsmodell där alla i värdekedjan vinner något. Anna hade också förberett prototyp-förpackningar för svenska premium-skogsbär som användes som inspiration under workshopen. 

Under workshopen diskuterades hur vi kan förändra nuvarande system och marknad med influgna amerikanska blåbär genom att ta fram en attraktiv nischprodukt med svenska premium-skogsbär och få den att växa och ta marknadsandelar för att på sikt skapa ett helt nytt och mer hållbart system baserat på svenska skogsbär. För att förändra befintliga livsmedelsystem krävs ofta arbete på flera plan och genom samarbete i hela värdekedjan, vilket vi tog fasta på under workshopen. 

Anna-Karin Karlsson

Anna-Karin Karlsson

Affärsutvecklare

+46 73 064 29 27

Läs mer om Anna-Karin

Kontakta Anna-Karin
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

2024-11-11

2024-10-31

2024-10-17

2024-10-01

2024-09-16

2024-09-16

2024-09-03

2024-07-09

2024-07-08

2024-06-19

2024-06-03

2024-06-03

2024-06-03

2024-05-20

2024-05-14

2024-04-22

2024-04-17

2024-04-15

2024-03-18

2024-03-12

2024-03-12

2024-03-05

2024-03-04

2024-03-04

2024-02-28

2024-02-14

2024-01-24

2024-01-17

2023-12-04

2023-11-30

2023-11-14

2023-11-10

2023-11-03

2023-09-26

2023-09-26

2023-09-25

2023-09-06

2023-07-04

2023-07-03

2023-06-22

2023-05-26

2023-03-07

2023-02-28

2022-12-01

2022-12-01

2022-09-13

2022-09-06

2022-09-06

2022-08-31

2022-07-07

2022-07-04

2022-06-20

2022-05-31

2022-05-27

2022-05-27

2022-05-05

2022-03-21

2022-02-11

2022-02-11

2022-02-07

2022-02-07

2022-02-07

2022-02-07

2022-02-07

2022-02-04

2022-02-04

2022-02-04

2022-02-04

2022-02-04

2022-02-04

2022-02-04

2022-02-04

2022-02-04

2022-02-04