Växtbaserade mejerialternativ – näringsmässiga styrkor och svagheter
22 april 2024, 11:06
Marknaden för växtbaserade mejerialternativ växer och därför är det viktigt att fokusera på den näringsmässiga kvaliteten hos dessa produkter. Genom att utvärdera näringsinnehållet av olika växtbaserade alternativ till mejeriprodukter som mjölk, yoghurt, ost, grädde, glass och matfett på den svenska marknaden ger en ny studie från RISE insikt om huruvida dessa alternativ är näringsmässigt jämförbara med traditionella mejeriprodukter.
För att genomföra studien samlades information om näringsinnehåll in för totalt 222 växtbaserade mejerialternativ på den svenska marknaden från tillverkarnas webbplatser. Motsvarande näringsdata för mejeriprodukter erhölls från Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas. Den omfattande insamlingen och jämförelsen av näringsinformation ger en överblick över hur växtbaserade alternativ står sig när det kommer till viktiga näringsämnen som protein, fetter, fiber, vitaminer och mineraler i förhållande till traditionella mejeriprodukter.
Studien tar även hänsyn till olika faktorer som kan påverka näringskvaliteten hos växtbaserade alternativ, såsom smaksättning, berikning, val av huvudingrediens samt ekologiskt ursprung . Genom att inkludera dessa frågeställningar kan forskarna få en mer nyanserad förståelse för vilka faktorer som kan påverka näringsmässiga skillnader mellan olika produkter på marknaden.
– Sammanfattningsvis har växtbaserade mejerialternativ näringsmässiga styrkor och svagheter jämfört med mejeriprodukter. Denna kunskap är till nytta för konsumenter som vill göra informerade val om sin kost samt för producenter och livsmedelsindustrin för att förstå och möta kraven från en växande efterfrågan på växtbaserade alternativ till mejeriprodukter, säger Hanieh Moshtaghian, som tillsammans med Elinor Hallström, Marta Bianchi och Susanne Bryngelsson genomfört studien inom ramen för forskningsprojektet FINEST.
Resultaten i korthet:
- Växtbaserade mejerialternativ hade högre fiberhalt och lägre proteinhalt än mejeriprodukter.
- Smaksatta mjölk-/yoghurtalternativ hade högre energi- och sockerinnehåll än naturella produkter.
- Berikade mejerialternativ hade liknande eller högre innehåll av mikronäringsämnen, jämfört med mejeriprodukter.
- Ekologiska jämfört med konventionella mejerialternativ hade lägre innehåll av mikronäringsämnen, förutom D-vitamin.
2024-11-11
2024-10-31
2024-10-17
2024-10-01
2024-09-16
2024-09-16
2024-09-03
2024-07-09
2024-07-08
2024-06-19
2024-06-03
2024-06-03
2024-06-03
2024-05-20
2024-05-14
2024-04-22
2024-04-17
2024-04-15
2024-03-18
2024-03-12
2024-03-12
2024-03-05
2024-03-04
2024-03-04
2024-02-28
2024-02-14
2024-01-24
2024-01-17
2023-12-04
2023-11-30
2023-11-14
2023-11-10
2023-11-03
2023-09-26
2023-09-26
2023-09-25
2023-09-06
2023-07-04
2023-07-03
2023-06-22
2023-05-26
2023-03-07
2023-02-28
2022-12-01
2022-12-01
2022-09-13
2022-09-06
2022-09-06
2022-08-31
2022-07-07
2022-07-04
2022-06-20
2022-05-31
2022-05-27
2022-05-27
2022-05-05
2022-03-21
2022-02-11
2022-02-11
2022-02-07
2022-02-07
2022-02-07
2022-02-07
2022-02-07
2022-02-04
2022-02-04
2022-02-04
2022-02-04
2022-02-04
2022-02-04
2022-02-04
Hushållningssällskapet den 20 november 2020: Medverkar som partner i två av Formas centrumbildningar
2022-02-04
2022-02-04
2022-02-04