Karin Östergren
Senior Forskare
Kontakta Karin04 juli 2023, 09:54
Nästa person i serien "Möt våra medarbetare" är Karin Östergren, projektledare och forskare inom enheten Hållbar konsumtion och produktion.
Hej Karin! Vad är det ditt område handlar om, och vilka är dina hjärtefrågor?
– Alla har rätt till nyttig och god mat och framtidens mat behöver produceras hållbart. Hur kommer vi dit? Det är dessa frågor som får mig att gå till jobbet varje dag! Min bakgrund är en master inom bioteknik, och en forskarutbildning på livsmedelsteknik i Lund där jag doktorerade inom strömningsteknik. Till detta kommer tjugotre års arbete på RISE inom hållbar livsmedelsproduktion och konsumtion, med fokus på framför allt miljömässigt hållbara livsmedelskedjor. Jag brinner speciellt för hur vi kan använda nya tekniska lösningar för att lösa hållbarhetsutmaningar men även för hur vi kan jobba smartare utifrån den kunskapen och erfarenhet vi har tillsammans. För mig är det centralt att den forskning som görs ska komma till nytta i verkligheten.
Tre utmaningar ligger just nu mig speciellt varmt om hjärtat.
Den första handlar om matsvinn. Matsvinnfrågan har varit en röd tråd i mina projekt sedan jag började på RISE (då SIK) för tjugotre år sedan. Matsvinn och livsmedelsförluster uppkommer när livsmedelskedjan inte fungerar som den ska. Trots att alla vill minska förlusterna i livsmedelskedjan går nära en tredjedel av maten som skulle kunnat ätas till spillo globalt!
Den andra utmaningen handlar om hur vi kan bättre organisera våra värdekedjor och göra dessa mer hållbara genom teknisk och social innovation. Hur kan till exempel en smart ”Bär-app” bidra till nya hållbara bärvärdekedjor?
Den tredje, och största, utmaningen handlar om hur vi som forskare och experter inom svensk livsmedelssektor kan förstå och arbeta tillsammans för att uppnå en hållbar omställning av livsmedelssektorn och en ökad konkurrenskraft för svenska aktörer. Projektet FINEST har jag förmånen att leda i samverkan med ett mycket kompetent team av forskare från olika discipliner och representanter från livsmedelssektorn.
2024-11-11
2024-10-31
2024-10-17
2024-10-01
2024-09-16
2024-09-16
2024-09-03
2024-07-09
2024-07-08
2024-06-19
2024-06-03
2024-06-03
2024-06-03
2024-05-20
2024-05-14
2024-04-22
2024-04-17
2024-04-15
2024-03-18
2024-03-12
2024-03-12
2024-03-05
2024-03-04
2024-03-04
2024-02-28
2024-02-14
2024-01-24
2024-01-17
2023-12-04
2023-11-30
2023-11-14
2023-11-10
2023-11-03
2023-09-26
2023-09-26
2023-09-25
2023-09-06
2023-07-04
2023-07-03
2023-06-22
2023-05-26
2023-03-07
2023-02-28
2022-12-01
2022-12-01
2022-09-13
2022-09-06
2022-09-06
2022-08-31
2022-07-07
2022-07-04
2022-06-20
2022-05-31
2022-05-27
2022-05-27
2022-05-05
2022-03-21
2022-02-11
2022-02-11
2022-02-07
2022-02-07
2022-02-07
2022-02-07
2022-02-07
2022-02-04
2022-02-04
2022-02-04
2022-02-04
2022-02-04
2022-02-04
2022-02-04
Hushållningssällskapet den 20 november 2020: Medverkar som partner i två av Formas centrumbildningar
2022-02-04
2022-02-04
2022-02-04