Vägen mot framtidens hållbara och hälsosamma livsmedel
01 oktober 2024, 09:59
RISE inledde årets Livsmedelsdagar i Tylösand med en tankeväckande workshop som utforskade hur vi kan gå från forskning till konkret påverkan inom livsmedelsindustrin. Evenemanget, som samlade över 100 branschexperter, fokuserade på sex nyckelområden som formar framtidens matproduktion.
– Livsmedelsdagarna lockar deltagare från hela branschen och vi ville ta möjligheten även i år att få berätta om hur och vad RISE arbetar med kopplat till livsmedel. Den här gången fokuserade vi på framtidens matproduktion där det händer mycket spännande just nu. Att få höra surret från 100 personer som kan branschen prata om hur forskning kan tas vidare för att skapa nytta var superintressant! Nästa steg är att diskutera vidare med företag och organisationer på en djupare nivå, säger Anna-Karin Karlsson.
Sex framtidsområden för livsmedelsindustrin
Teknikens roll – Astrid Ahlinder diskuterade hur ny teknik kan revolutionera produktutvecklingen av framtidens livsmedel.
Vattenanvändning – Lars Hamberg belyste vikten av effektiv vattenanvändning och recirkulering som en del av industrins förbättringsarbete.
Livsmedelssäkerhet – Charlotta Löfström adresserade utmaningen med att minimera mikrobiologiska risker i en föränderlig värld, med fokus på klimatförändringar och nya matvanor.
Texturoptimering – Mats Stading förklarade hur optimering av textur i nya produkter kan förbättra både smak och hållbarhet.
Nutrition – Susanne Bryngelsson diskuterade strategier för att öka intaget av fullkorn och sjömat, samtidigt som salt- och sockerkonsumtionen minskas.
Konsumentdriven innovation – Marcus Klasson Adevi utforskade framtidens matkultur och vikten av att involvera konsumenter i innovationsprocessen.
Fokus på hälsosamma livsmedel
Susanne Bryngelsson presenterade konkreta exempel på hur organisationen bidrar till utvecklingen av framtidens hälsosamma livsmedel. Hennes presentation lyfte fram flera viktiga teman:
Öka konsumtionen av fullkorn och minska saltintaget
Minska konsumtionen av rött kött till förmån för baljväxter och köttanaloger
Främja hållbar konsumtion av sjömat
Nyansera debatten kring socker och dess roll i kosten
Lyfta fram svenska bärs potential som en hälsosam och fiberrik ingrediens
Utmaningar och möjligheter
Workshoppen skapade också utrymme för djupgående diskussioner kring flera komplexa ämnen inom livsmedelsindustrin, inklusive:
Hantering av antinutrienter i livsmedel
Förbättring av näringsämnens biotillgänglighet
Betydelsen av livsmedelsprocesser för hälsoeffekter
Den utmanande frågan om hur man effektivt kan kommunicera produkters hälsofördelar till konsumenter inom ramen för gällande regler för hälsopåståenden
Eventet understryker vikten av tvärvetenskapligt samarbete för att möta de komplexa utmaningar som livsmedelssektorn står inför i en tid av snabb förändring och ökade krav på hållbarhet och hälsa.
2024-11-11
2024-10-31
2024-10-17
2024-10-01
2024-09-16
2024-09-16
2024-09-03
2024-07-09
2024-07-08
2024-06-19
2024-06-03
2024-06-03
2024-06-03
2024-05-20
2024-05-14
2024-04-22
2024-04-17
2024-04-15
2024-03-18
2024-03-12
2024-03-12
2024-03-05
2024-03-04
2024-03-04
2024-02-28
2024-02-14
2024-01-24
2024-01-17
2023-12-04
2023-11-30
2023-11-14
2023-11-10
2023-11-03
2023-09-26
2023-09-26
2023-09-25
2023-09-06
2023-07-04
2023-07-03
2023-06-22
2023-05-26
2023-03-07
2023-02-28
2022-12-01
2022-12-01
2022-09-13
2022-09-06
2022-09-06
2022-08-31
2022-07-07
2022-07-04
2022-06-20
2022-05-31
2022-05-27
2022-05-27
2022-05-05
2022-03-21
2022-02-11
2022-02-11
2022-02-07
2022-02-07
2022-02-07
2022-02-07
2022-02-07
2022-02-04
2022-02-04
2022-02-04
2022-02-04
2022-02-04
2022-02-04
2022-02-04
Hushållningssällskapet den 20 november 2020: Medverkar som partner i två av Formas centrumbildningar
2022-02-04
2022-02-04
2022-02-04