Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Om framtidens mat i SVT Sommarlov

08 juli 2024, 16:47

Astrid Ahlinder, forskare på RISE, medverkade i SVT Sommarlov den 26 juni 2024 och pratade om framtidens mat.

– Det handlade om produkter och ingredienser som kanske blir vanligare i framtiden. Jag var där och visade upp hur vi kan använda en 3D-printer på ett nytt sätt, nämligen att forma mat. All mat kommer inte vara 3D-printad i framtiden, men tekniken möjliggör att formge produkter med en annan frihet. Vi kan göra små satser och enkelt ändra formerna på slutprodukten. På så sätt kan patienter med sväljproblem få i sig den nyttiga maten och se den som de är vana att se den – vi äter ju ändå med ögonen! Dessutom kan vi formge de nya ingredienserna, placera smaker (exempelvis salt) och kunna ställa om snabbt och göra små batcher för att på så sätt kunna ta hand om restströmmar. Nu är vi intresserade av att skala upp tekniken!

Avsnittet kan du se här →

2024-07-09

2024-07-08

2024-06-19

2024-06-03

2024-06-03

2024-06-03

2024-05-20

2024-05-14

2024-04-22

2024-04-17

2024-04-15

2024-03-18

2024-03-12

2024-03-12

2024-03-05

2024-03-04

2024-03-04

2024-02-28

2024-02-14

2024-01-24

2024-01-17

2023-12-04

2023-11-30

2023-11-14

2023-11-10

2023-11-03

2023-09-26

2023-09-26

2023-09-25

2023-09-06

2023-07-04

2023-07-03

2023-06-22

2023-05-26

2023-03-07

2023-02-28

2022-12-01

2022-12-01

2022-09-13

2022-09-06

2022-09-06

2022-08-31

2022-07-07

2022-07-04

2022-06-20

2022-05-31

2022-05-27

2022-05-27

2022-05-05

2022-03-21

2022-02-11

2022-02-11

2022-02-07

2022-02-07

2022-02-07

2022-02-07

2022-02-07

2022-02-04

2022-02-04

2022-02-04

2022-02-04

2022-02-04

2022-02-04

2022-02-04

2022-02-04

2022-02-04

2022-02-04